Domácí housky» Překlad řecky13. 06. 2018
Milujeme pečivo, zejména housky. Já bych ho neměla tolik jíst, protože po něm tloustnu, ale vůně ranní pekárny prostě patří mezi ty nejoblíbenější. V Čechách nebo v Řecku. Zkrátka neodolám, navozuje mi to pocit domova a dětství.
Občas ovšem bývám lenivá vypravit se do pekárny. Pak nezbývá, než upéct si své vlastní. Jsou z bílé mouky a sádla, tedy kalorická bomba. Ale ten výsledek opravdu stojí za to.
Potřebujete:
470 g hladké mouky
1 lžičku cukru
2 lžičky soli
7 g suchého droždí
270 ml vlažné vody
70 g sádla
Mléko (vlažné) na pomazání
Postup:
Suché suroviny odvážíme, nasypeme do velké mísy a promícháme. Sádlo necháme rozpustit a změklé jej spolu s vodou přidáme k suchým surovinám. Pořádně prohněteme. Jakmile je těsto měkké, vláčné, nelepivé a prohnětené, necháme jej 1-2 hodiny odpočinout. (Přikrývám utěrkou a dávám pod peřiny a polštáře).
Za 1-2 hodiny těsto nabyde. Vyklopím jej na linku a rozporcuji na 8 malých dílů. Z každého upletu housku a položím na pečící papír. Potřu vlažným mlékem. Ve vyhřáté troubě peču na 210 (až 230, dle typu trouby)°C cca 15-20 minut do zlatova.
Doubrou chuť nám všem!
Občas ovšem bývám lenivá vypravit se do pekárny. Pak nezbývá, než upéct si své vlastní. Jsou z bílé mouky a sádla, tedy kalorická bomba. Ale ten výsledek opravdu stojí za to.
Potřebujete:
470 g hladké mouky
1 lžičku cukru
2 lžičky soli
7 g suchého droždí
270 ml vlažné vody
70 g sádla
Mléko (vlažné) na pomazání
Postup:
Suché suroviny odvážíme, nasypeme do velké mísy a promícháme. Sádlo necháme rozpustit a změklé jej spolu s vodou přidáme k suchým surovinám. Pořádně prohněteme. Jakmile je těsto měkké, vláčné, nelepivé a prohnětené, necháme jej 1-2 hodiny odpočinout. (Přikrývám utěrkou a dávám pod peřiny a polštáře).
Za 1-2 hodiny těsto nabyde. Vyklopím jej na linku a rozporcuji na 8 malých dílů. Z každého upletu housku a položím na pečící papír. Potřu vlažným mlékem. Ve vyhřáté troubě peču na 210 (až 230, dle typu trouby)°C cca 15-20 minut do zlatova.
Doubrou chuť nám všem!