Proslulá svíčková» Překlad řecky03. 09. 2018
Naučila jsem se jí docela dobře od mé maminky. Vždy nám vařila řecká i česká jídla. Jelikož děláme tuto omáčku tak nějak od oka, ne podle nějakého konkrétního receptu, inspirovala jsem se (co se týče množství a postupu) Janou Florentýnou Zatloukalovou.
Vzásadě jde o zdravé jídlo, které se připravuje z kusu dobrého červeného masa (svíčkové, hovězí kýty či krkovice), jenž se peče celou noc s petrželí, mrkví a celerem, které se následně smíchá se smetanou a podává se se známými českými knedlíky
Recept pro 3-4 osoby
Suroviny:
750 g dobrého červeného masa
350 g mražené směsi pod svíčkovou
1 velké cibule
500 ml smetany
1 lžička citronové šťávy
Asi dvě lžičky cukru
1 lžička soli (možná i více)
Servírujeme:
Se šlehačkou a brusinkami
Knedlíkem (... kdo můj blog čtete v češtině, asi nepotřebujete recpet na knedlíky)
Postup:
Na jemno nakrájíme cibuli a hodíme jí do pekáče s víkem, přidáme mraženou směs pod svíčkovou. Omyjeme maso, vysušíme papírovou utěrkou a osolíme ze všech stran. Poté co je maso připraveno na pečení, ho umístíme na zeleninu do pekáče, zalijeme skleničkou vlažné vody. Přiklopíme pekáč a dáme ho do předem vyhřáté trouby a pečeme POUZE na 100 stupňů po CELÝCH šest hodin.
Po šesti hodinách zkontrolujeme maso, může být měkké a hotové, může ale také potřebovat další hodinu, hodinku a půl. Záleží na typu trouby.
Jakmile je maso měkké , vyndáme ho a vložíme jej do malého kastrolu či skleněné misky, zakryjeme alobalem a ponecháme ve vypnuté, ale uzavřené troubě, aby nevystydlo.
V dalším kroku přelijeme šťávu se zeleninou z pekáče do kastrolu. Poté ručním mixérem vše rozmixujeme, aby se vše spojilo. Přidáme smetanu, citrónovou šťávu, cukr a sůl. Dobře promícháme a vaříme na mírném ohni ještě 15 – 20 minut.
Koupený knedlík nakrájíme a napaříme.
Nakonec servírujeme jeden či dva plátky masa se šlehačkou a brusinkami, několika knedlíky a zalité svíčkovou omáčkou.
Dobrou chuť a hezké poledne nám všem!
Vzásadě jde o zdravé jídlo, které se připravuje z kusu dobrého červeného masa (svíčkové, hovězí kýty či krkovice), jenž se peče celou noc s petrželí, mrkví a celerem, které se následně smíchá se smetanou a podává se se známými českými knedlíky
Recept pro 3-4 osoby
Suroviny:
750 g dobrého červeného masa
350 g mražené směsi pod svíčkovou
1 velké cibule
500 ml smetany
1 lžička citronové šťávy
Asi dvě lžičky cukru
1 lžička soli (možná i více)
Servírujeme:
Se šlehačkou a brusinkami
Knedlíkem (... kdo můj blog čtete v češtině, asi nepotřebujete recpet na knedlíky)
Postup:
Na jemno nakrájíme cibuli a hodíme jí do pekáče s víkem, přidáme mraženou směs pod svíčkovou. Omyjeme maso, vysušíme papírovou utěrkou a osolíme ze všech stran. Poté co je maso připraveno na pečení, ho umístíme na zeleninu do pekáče, zalijeme skleničkou vlažné vody. Přiklopíme pekáč a dáme ho do předem vyhřáté trouby a pečeme POUZE na 100 stupňů po CELÝCH šest hodin.
Po šesti hodinách zkontrolujeme maso, může být měkké a hotové, může ale také potřebovat další hodinu, hodinku a půl. Záleží na typu trouby.
Jakmile je maso měkké , vyndáme ho a vložíme jej do malého kastrolu či skleněné misky, zakryjeme alobalem a ponecháme ve vypnuté, ale uzavřené troubě, aby nevystydlo.
V dalším kroku přelijeme šťávu se zeleninou z pekáče do kastrolu. Poté ručním mixérem vše rozmixujeme, aby se vše spojilo. Přidáme smetanu, citrónovou šťávu, cukr a sůl. Dobře promícháme a vaříme na mírném ohni ještě 15 – 20 minut.
Koupený knedlík nakrájíme a napaříme.
Nakonec servírujeme jeden či dva plátky masa se šlehačkou a brusinkami, několika knedlíky a zalité svíčkovou omáčkou.
Dobrou chuť a hezké poledne nám všem!